Lyngsmose-udgravning med på arkæologisk Top 10 i 2017

  • Et spændende foredrag om den seneste udgravning i Lyngsmose i oktober 2017 af museumsinspektør Palle Eriksen.

Ud fra et luftfoto fra 2009 vidste vi, at der uden for Lyngmose-fæstningen har ligget en jernaldergård med to huse, der var forbundet med et hegn. Havde gården noget med fæstningen at gøre? Det var et spørgsmål, vi længe havde ønsket at få svar på. Sidste efterår blev gården så undersøgt ved en arkæologisk udgravning, der gav svaret men også mange overraskelser og kastede nyt lys på fæstningen fra ældre jernalder, omkring 150 f.Kr.

Gården viste sig nemlig at være en stormandsgård i en landsby, der var i brug cirka 100 år før, dens efterkommere anlagde Lyngsmose-fæstningen. Den gamle landsby, altså den med gården, viste sig at afløse en endnu ældre landsby. Der var nemlig i udgravningen spor efter fem ældre huse, der lå på række.

Også på anden vis var undersøgelsen i 2017 skelsættende og vil sætte nye standarder i dansk feltarkæologi, nemlig i dokumentationen. Ud fra georeferede dronefotos blev planen udarbejdet digitalt uden den tidskrævende opmåling med GPS. Ikke et målebånd eller et søm blev anvendt.

I foredraget fortælles der om udgravningen og resultatet ses i forhold til Lyngmose-fæstningen – en af Danmarks ældste borge – og ældre jernalder. Endelig fortælles der også om planlagte undersøgelser i Lyngsmose og om planerne for en bog.

Foredraget holdes tirsdag den 13. marts 2018 kl. 19.00 i No Sognehus, Lybækvej 14B, No,  6950  Ringkøbing.

Efter foredraget holdes generalforsamling i henhold til vedtægterne.

Alle er velkomne – gratis adgang.

Lyngsmoseforeningen

FOREDRAG OG GENERALFORSAMLING

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *